WordPress site taşıma işlemi nispeten kolaydır. Ancak, dosya sayısına ve veritabanının boyutuna bağlı olarak zaman alıcı olabilir. Büyük web siteleri için, dosya aktarımı birkaç dakika ile bir saatten fazla sürebilir. Tabi ki bu süre internet bağlantınızın hızı ile alakalı olacaktır.
Bugün size WordPress sitenizi yeni bir hosting’e nasıl aktarılacağını göstereceğim. Çok fazla programlama bilgisi gerektirmez, ancak birkaç küçük ayar yapmanız gerekecek.
Anlatacağım adımları en kolay yöntem olan CPanel üzerinden gerçekleştireceğiz. Adımları dikkatlice takip ederseniz bu işin ne kadar basit bir şekilde yapıldığını öğrenebilirsiniz.
İçindekiler
Cpanel ile WordPress Site Yedeği Alma
Sitenizde büyük değişiklikler yaptığınızda, yedek oluşturmak her zaman en iyisidir. Bu şekilde, bir şeyler ters giderse bir kurtarma yönteminiz olur. WordPress’i bir hostingden diğerine geçirmek için paylaştığım aşağıdaki yöntem bu yedek dosyayı oluşturur.
Sitenin yedek kopyasını oluşturmak için kullanabileceğiniz birkaç seçeneğiniz vardır. CPanel, FileZilla veya Dosya Yöneticisi gibi FTP programlarını kullanabilirsiniz.
Bu öğreticide, size sitenizi taşımak için cPanel’in Dosya Yöneticisi’ni nasıl kullanacağınızı göstereceğim. CPanel kontrol panelinize giriş yapın. Ardından CPanel’de, Dosyalar bölümündeki “Dosya Yöneticisi” seçeneğine tıklayın.

WordPress kurulumundan sonra sitenizin ana dizini “public_html” klasörü içine kurulur. Bu klasör içerisinde sitenizin tüm dosyaları tutulur. Şimdi bu dosyayı kopyalamamız gerekecek.

Araç çubuğundan “Tümünü Seç“e ardından ”Sıkıştır” seçeneğine tıklayın.

Yedek Zip dosyasını oluşturmak için “Compress Files” düğmesine tıklayın ve biraz bekleyin.

Birkaç dakika sonra hangi dosyaların ve klasörlerin ne kadar sıkıştırıldığını gösteren bir sonuç ekranı görürsünüz. Kompresörden çıkmak için “Close” düğmesine tıklayın.
Oluşturulan .Well-known.zip dosyasının üzerine bir kez tıklayıp adını wordpressyedek olarak adını değiştirin. dosyasını seçin ve “indir” i tıklayın. Dosyayı masaüstüne kaydedin.

cPanel WordPress Veritabanı Yedeği Alma
Artık bilgisayarınıza wordpress sitenizin yedeğini kaydedilmiş olduğunuza göre, artık veritabanı yedeğini alma zamanı geldi. CPanel ekranında Veritabanları bölümünde bulunan “phpMyAdmin” e tıklayın.

Sol panelde istediğiniz veritabanını bulun ve tıklayın. Ardından araç çubuğundaki “Dışa Aktar” seçeneğini tıklayın.

Varsayılan seçenekleri olduğu gibi bırakın ve veritabanını dışa aktarmaya başlamak için “Git” düğmesini tıklayın.

İndirdiğiniz veritabanı yedeğinide masaüstüne kadedin yedek alma işimiz bitmiştir. Şimdi yeni hosting’e gidip veritabanı oluşturup, dosyaları yükleyelim ve site taşıma işlemini bitirelim.
WordPress Veritabanı Oluşturma
SQL dosyasını bilgisayarınıza indirdikten sonra, yeni hosting’de site için bir veritabanı oluşturmanız gerekir. Yeni hosting’de cPanel’e girip “MySQL Veritabanı Sihirbazı” nı başlatın.

Web siteniz için yeni bir veritabanı oluşturmak için talimatları izleyin. Kullanacağınız veritabanı adını, kullanıcı adını ve şifreyi bir yere not edin.

Açılan sayfada kullanıcı adınızı ve şifrenizi belirleyin eski sitenizde kullandığınız kullanıcı adınızı ve parolanızı girmeniz sizin için en kolay yol olacaktır.

Bir sonraki ekranda, “Tüm Ayrıcalıklar” kutusunu işaretlediğinizden emin olun. Bu, WordPress’in erişim noktasıdır ve veritabanıyla ilgili her şeye erişebilmesi gerekir.

İşlemi tamamladıktan sonra cPanel ekranından tekrar ”phpMyAdmin”e girin. Sol tarafta oluşturduğunuz yeni veri tabanı adına tıklayın ve önceden indirmiş oldunuz ”sql” dosyasını seçin ve ”Git” düğmesine tıklayın.

Site Yedeği Dosyası Yükleme
Şimdi site dosyalarınızı yüklemeniz gerekecek. Bu işlemi FTP yardımı ilede yapabilirsiniz. Eğer cPanel’de benimle birlikte takip ediyorsanız, aşağıdaki gibi yapıyorsunuz.

Bir önceki web sitenizden indirdiğiniz wordpressyedek.zip dosyasını seçin. Dosya Yöneticisi site yedeğini yeni web sunucunuza yüklemeye başlayacaktır.

Web sitenizin dizinine geri döndüğünüzde .zip dosyanızın yüklendiğini göreceksiniz. Dosyayı seçin ve “Çıkart” ı tıklayın.

Karşınıza açılan küçük pencereye ”/public_html” yazın ve ”Exract Files” düğmesine tıklayın.

Dosyalar çıkarıldıktan sonra, Dosya Yöneticisi’nde görünümünüzü yenilemeniz gerekebilir. Bunu, F5 yaparak veya siteyi yenileyerek yapabilirsiniz.
Wp-config.php Dosyasını Düzenleme
WordPress sitenize erişmeden önce yapmanız gereken bir şey daha var. Veritabanının yeni adını, kullanıcı adını ve şifresini oluşturduğumuzu hatırlıyor musunuz? Şimdi bu bilgileri sitenizin wp-config.php dosyasına girmeniz gerekecek.
Wp-config.php dosyasını seçin ve “Düzenle” ye tıklayın.

Veritabanı adını, kullanıcı adını ve şifrenizi girdikten sonra ”Değişiklikleri Kaydet” düğmesine tıklayıp ayarlarınızı kaydedin.
Artık sitenize https://www.siteadı.com/wp-admin.php adresini kullanarak erişebilirsiniz “siteadı.com” u alan adınızla değiştirin.
İşte bitti her şey bu kadar basit. Son bir ek bilgi daha herşey yolunda olduğunu kontrol etmeniz sitenizin sağlığı için çok önemlidir.
WordPress Site Taşıma Hakkında Bilinmesi Gerekenler
WordPress sitenizi farklı bir hosting’e taşımak göründüğü gibi çok basittir. Taşıma işlemini göstermiş olduğum gibi sorunsuz olarak gerçekleştirdiğinizde sitenizin SEO sıralamasında bir değişiklik olmayacaktır.
Taşıma işleminden sonra kullandığınız eklentileri etkinleştirmeyi unutmayın. Ayrıca WP Super Cache ve WP Fastest Cache gibi önbellek eklentisi kullanıyorsanız, Önbelleğinizi temizlemeyi unutmayın. İyi bloglamlar.
Benzer Konulardan Haberdar Olun.
E-Posta bültenine abone olun ve yeni konular için bildirim alın.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.
Bir şeyler yanlış gitti.