WordPress ile bir web sitesi oluşturmak galiba dünyadaki en kolay işlerden bir tanesidir. Kullanım kolaylığı bir kenara WordPress için geliştirilmiş yüzlerce ücretsiz tema ve eklentiler mevcuttur. Bu bakımdan dolayı en çok tercih edilen web sitesi yazılımıdır.
Bir web sitesi açmaya karar verdiniz ve WordPress kullanmak istiyorsanız, bu yazıda sizlere en kolay şekilde WordPress kurulumu resimli anlatım olarak anlatımını yapacağım.
Ayrıca Okuya Bilirsiniz: WordPress Nedir? Yeni Başlayanlar için WordPress Rehberi
WordPress kurulumu yapmak için size gerekli olacak şeyler, domain (alan adı) ve hosting (sunucu)’dur. Bunları aldıysanız her şeye hazırsınız demektir. O zaman hadi işe koyulalım…
İlk göstereceğim yöntem ise ftp yoluyla Filezilla programını kullanarak, WordPress’i manuel kurma işlemidir. Bu yöntemi gelişmiş kullanıcılar daha çok tercih eder.
İkinci olarak kullanacağımız yöntem, hosting üzerinden CPanel’e bağlanıp bir veri tabanı oluşturarak, sunucunuz üzerinden, otomatik wordpress kurulum işlemidir.
İçindekiler
WordPress Veritabanı Oluşturma
WordPress’i kurmaya geçmeden önce ilk yapacağımız şey veritabanı oluşturmaktır. Bu oluşturduğumuz veritabanı wordpress kurulumunda bize lazım olacaktır.
1. Veritabanı oluşturmak için hosting firmanızın sitesine gidin, kullanıcı adı ve parolanızı girip giriş yapın. Ardından hizmet yönetimi bölümünden CPanel‘e bağlanın.
2. CPanel’den veritabanları tablosundaki MySQL Veritabanı sihirbazı yazan seçeneğe tıklayın.

3. Veritabanı için bir isim oluşturun ve Bir Sonraki Adım butonuna tıklayın.

4. Bu adımda veritabanı için kullanıcı adı ve parola oluşturacağız, bir kullanıcı adı ve parola belirleyip ekrana girin ve Kullanıcı Oluştur butonuna tıklayın.

5. Veritabanı kullanıcı oluşturduktan sonra, kullanıcıya tüm izinleri vermek için Tüm Ayrıcalıklar tik’ini işaretleyip tüm izinleri aktif hale getirin ve Bir Sonraki Adım butonuna tıklayın.

FTP İle WordPress Kurulumu
Veritabanı oluşturduktan sonra, wordpress kurulumunu FTP üzerinden Filezilla programı ile yapacağız. İşleme başlamadan önce ilk olarak programı indirin.
Ardından wordpress türkiye sitesine gidip, wordpress kurulum dosyalarını masa üstünüze indirin
Şimdi başlayabiliriz…
1. Filezilla programını açın ve hosting firmanızın size verdiği FTP bilgilerini programa girin.
2. Ana dizin olan (Pleks Panel için) httpdocs klasörüne tıklayın ve wordpress klasörü içindeki dosyaları sürükleyip içine atın. CPanel kullanıyorsanız ana dizin dosyası public_html klasörüdür.

3. Dosya aktarımı tamamlandıktan sonra, web tarayıcınız üzerinden web sitenizin adresini yazıp enter’basın. Karşınıza wordpress kurulum ekranı gelecek, bu ekranda ilk başta oluşturduğumuz veritabanı bize lazım olacak.
WordPress Veritabanı Kurulumu
WordPress yapılandırma ve kurulum ekranı karşınıza geldiyse demek ki her şeyi doğru ve eksiksiz bir şekilde yapmışsınızdır. Şimdi Başlayalım butonuna tıklayın ve devam edelim.

1. Karşınıza gelen veritabanı kurulum ekranında, ilk başta oluşturduğumuz veri tabanı adı, kullanıcı adı ve parolasını ekrana girin.

Veritabanı ismi: Veritabanını ilk oluştururken veritabanına verdiğiniz isim.
Kullanıcı Adı: Veritabanında oluşturduğunuz kullanıcı adı.
Parola: Veritabanında oluşturduğunuz parola.
Veritabanı sunucusu ve Tablo ön eki bölümlerini olduğu gibi bırakın ve Gönder‘e tıklayın.
2. Veritabanı bilgilerinizi girdikten sonra işlem başarılıysa aşağıdaki gibi sonuç ekranı gelecektir. Kurulumu çalıştır butonuna tıklayın devam edin.

3. WordPress kurulumunun son aşaması, bu alanda siteniz için bir başlık belirleyeceksiniz. Ardından wordpress admin panelinize girmek için kullanıcı adı ve parola oluşturacaksınız.

4. WordPress kurulum işlemi tamamlanmıştır, WordPress admin paneli girişine ulaşmak için, tarayıcınıza alanadınız.com/wp-admin yazarak ulaşacaksınız.
CPanel WordPress Kurulumu
CPanel üzerinden wordpress kurulum işlemi, hosting firmalarının sunmuş olduğu çok büyük bir kolaylıktır. Bir kaç tıklama ile wordpress’i hemen kurabilirsiniz.
1. Hosting firmanızın sitesine gidip kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yapın ve hosting hizmetleri bölümünden CPanel’e giriş yapın.
2. CPanel ekranında sayfayı aşağıya doğru kaydırın ve Yazılım tablosunu bulun ve Softaculous Apps Installer seçeneğine tıklayın.

3. WordPress kutucuğunun üzerine gelin ve Install seçeneğine tıklayın.

4. Karşınıza gelen bu sayfada wordpress ayarlarını yapılandırmaya başlayacağız. İlk ayarlar wordpress sürümü ve siteniz için site adresi seçimidir.
- İlk seçenekte wordpress sürüm versiyonunu seçiyoruz varsayılan olarak en son sürüm seçili olarak gelir bu seçeneğe el sürmeden geçin.
- URL bölümünden siteniz için bir protokol seçimi yapacaksınız https:// olarak ayarlayın ve domain seçiminizi yapın.

5. Site Settings bölümünde siteniz için, başlık ve sitenizin açıklamasını ekleyeceksiniz. Sitenize uygun bir başlık ve açıklama belirleyip ekrana girin.
Bu seçenekleri daha sonra wordpress panelinden değiştirebilirsiniz. Kurulum için kısa bir başlık ve açıklama girebilirsiniz.

6. Bu alanda wordpress admin panelinize giriş yapmak için, bir kullanıcı adı ve parola oluşturacaksınız. Bu oluşturduğunuz kullanıcı adı ve parola ile wordpress’e giriş yapacaksınız.

7. Bu bölüm wordpress için varsayılan bir dil belirleme ekranıdır. Türkçe seçin ve devam edin.

8. Bu ekran wordpress tema seçim bölümüdür burada hiç bir temayı seçmenize gerek yoktur. WordPress kurulum yaparken otomatik olarak varsayılan bir tema yükleyecektir. Yükle butonuna basın ve kurulum işlemine başlayın.

9. Bu son aşamada wordpress yüklenmeye ve siteniz kurulmaya başlayacaktır.

10. WordPress yüklenme ve kurulum işlemi bittikten sonra sitenize ulaşabilirsiniz.
Sizin için hazırladığım, WordPress kurulum rehberini en basit şekilde sizlere anlatmaya çalıştım. Yazımı sosyal medya platformlarında paylaşarak ve aşağıdaki yorum bölümüne bir yorum yazarak bana destek olabilirsiniz.
Benzer Konulardan Haberdar Olun.
E-Posta bültenine abone olun ve yeni konular için bildirim alın.
Abone olduğunuz için teşekkür ederiz.
Bir şeyler yanlış gitti.